Bucătarul israelian Eyal Shani prezintă argumentele pentru "cel mai genial" sandviș din lume

Chef-ul israelian Eyal Shani își extinde conceptul de restaurant Miznon în SUA, specializat în sandvișuri pita. El consideră pita ca fiind cel mai genial sandviș din lume și o descrie ca un traducător al culturilor.

O selecție de pite Miznon. | Foto prin amabilitatea Miznon.

Bucătarul și restauratorul israelian Eyal Shani vede foarte mult într-un sandwich pita.

Pe o farfurie, mâncarea este bidimensională și plată, a remarcat el. Clientul decide ce mușcătură să ia. Aburul și căldura se evaporă spre tavan.

Dar mâncarea încapsulată într-o pita, aceasta este o călătorie complet diferită, a spus Shani.

O pita este ca un pântec. Este un traducător al culturilor. Acceptă aproape orice pui în ea, a spus el.

"Este o mâncare verticală. Fiecare mușcătură trebuie să fie complet diferită de cealaltă," a spus Shani. "Trebuie să ai încredere în mine, ca creator de pita, că îți voi face una foarte interesantă. Este vorba despre încredere. Este vorba despre mâncatul orb. Este vorba despre surpriză."

"Este cel mai genial sandwich din lume," a spus bucătarul.

Shani ar trebui să știe. Grupul său Good People din Tel Aviv dezvoltă conceptul de pita fast-casual în întreaga SUA și în alte părți.

În prezent există șapte unități în SUA. Majoritatea sunt în New York, deși există locații în Los Angeles și Las Vegas. Se așteaptă ca alte două locații Miznon să se deschidă în zona New York înainte de sfârșitul anului, cu încă patru în 2026. (O locație din Dallas s-a închis mai devreme anul acesta.)

Miznon este doar unul dintre numeroasele branduri pentru care Shani este cunoscut în lume. Este un bucătar celebru în Israel, cunoscut pentru emisiunea TV "Food for Thought" și "Master Chef Israel."

Grupul său operează aproximativ 60 de restaurante la nivel global, inclusiv elegantul Shmoné și barul de vinuri Shmoné Wine, Malka, HaSalon și Port Sa'id, majoritatea fiind în New York, dar HaSalon are și locații în Las Vegas și Miami.

Luna aceasta, Shani urmează să deschidă noul concept italian Bella în Liberty Park Hotel din Miami în colaborare cu Think Hospitality. Și un alt concept nou - încă nedezvăluit - este în lucru pentru Williamsburg Wharf din New York.

Miznon Chelsea

O locație Miznon în cartierul Chelsea din New York. | Foto prin amabilitatea Miznon.

Când a fost întrebat despre portofoliul său în creștere de restaurante, Shani a refuzat să dea un număr de unități.

"Nu le numărăm pentru că ne-ar îngheța picioarele," a spus el.

El subliniază rapid puterea echipei sale. Când se deschid concepte noi, Shani vine să petreacă aproximativ o lună cu bucătarul operațional, a spus el.

"Fac totul cu el," a spus el. "Vorbesc cu el, îi spun povești, merg la piață cu el, gătesc cu el, îl hipnotizez. Apoi, după o lună, într-un fel este ca și cum îi adopt mintea la a mea și îmi copiez sufletul în sufletul lui. Sper că va privi prin ochii mei prin fiecare pas și fiecare act pe care îl face."

De origine norvegiană, marocană și irakiană, Shani s-a născut și a crescut în Israel și gândește în ebraică, a spus el. Bucătăria israeliană este "punctul său zero", dar îi place să se joace la granițele bucătăriei și să aducă influențe locale, în special cu Miznon.

"Miznon este un mare traducător al conștiinței," a spus el."Când merg la Paris, de exemplu, încerc să observ atmosfera, vibrația, energia, ce visuri au oamenii și ce visează fără să știe. Și ce fel de mâncare consumă."

Pe meniul din S.U.A., de exemplu, se găsesc pita clasice la care te-ai aștepta, precum kebab de miel, falafel sau șnițel de pui. Dar există și o Pita cu Cheeseburger Pliat cu cheddar, aioli, smântână, roșii și castraveți murați; și un Fish N Chips, cu biban de mare, cartofi, murături, aioli, pătrunjel și oțet.

Există multe opțiuni pentru vegetarieni, precum pita picantă cu ciuperci sălbatice ("o pădure întreagă arsă pe oțel fierbinte") cu ceapă verde și smântână. Și, ca opțiune fără pita, Miznon este cunoscut pentru Conopida Întreagă Coaptă Baby, renumită în lume, care poate fi garnisită cu tahini sau zhoug, la cerere. Există de asemenea "cartofii striviți", copți și aplatizați pentru a servi ca bază pentru diverse garnituri.

Shani se gândește profund la imperiul pe care îl construiește. Crearea restaurantelor este cea mai dificilă meserie din lume, spune el. Dar o face pentru că aduce fericire oamenilor.

Și prin "oameni" nu se referă doar la clienți, ci și la miile de persoane care lucrează cu el și la comunitatea pe care au creat-o.

"Acesta este modul meu de a atinge sufletele oamenilor și de a îmbunătăți ceva în viața lor," a spus el. "Pot face o mică schimbare sau le pot oferi o perspectivă puțin diferită și mai profundă și un punct de vedere mai larg."

Lisa Jennings este o jurnalistă și editoare veterană în industria restaurantelor care acoperă sectorul fast-casual, restaurantele independente și conceptele de lanțuri emergente.
Vezi Toate Articolele acestui Autor

← Înapoi la pagina principală