De ce extinderea la nivel internațional nu este o cale rapidă spre îmbogățire

TGI Fridays și alte lanțuri de restaurante discută provocările expansiunii internaționale. Dezvoltarea pe piețele străine necesită timp, răbdare și investiții substanțiale înainte de a deveni profitabilă.

why expanding internationally is not a get rich quick scheme

De la stânga: Dagmar Boggs de la Coca-Cola, Jim Bitticks, David Weston și Ray Blanchette. | Fotografie de W. Scott Mitchell Photography.

TGI Fridays a semnat primul său acord internațional în 1985, în Marea Britanie. Prima locație s-a deschis în anul următor. Profiturile? Acestea au necesitat ceva timp.

"Aceasta nu este o schemă de îmbogățire rapidă," a declarat Ray Blanchette, CEO-ul lanțului de restaurante casual-dining, la Conferința Globală de Leadership în Restaurante din Barcelona din această săptămână. "Cred că am subvenționat afacerea internațională timp de 15 ani. Am început în [1986] și am făcut primii bani în 2000."

  • Companiile pot fi mai mult sau mai puțin agresive
  • Pot încerca locații administrate de companie sau pot franciza
  • Pot acorda licențe sau pot utiliza parteneriate în asociere
  • Unele oferă operatorilor locali multă libertate în privința meniului și a altor aspecte
  • Altele insistă să mențină lucrurile simple

Lanțul de burgeri Five Guys, de exemplu, poate petrece până la doi ani pregătindu-și lanțul de aprovizionare în anumite piețe pentru a satisface cerințele proprietarilor săi. Și odată s-a retras dintr-o piață, Filipine, deoarece nu a putut găsi cartofii potriviți pentru cartofii prăjiți ai lanțului.

Piețele internaționale pot fi atrăgătoare pentru potențialul lor de creștere. Ajută companiile să reducă dependența de SUA, oferind în același timp o cale de creștere mult mai mare și potențial mai fructuoasă. Dave's Hot Chicken, unul dintre lanțurile cu cea mai rapidă creștere din țară în ultimii ani, s-a orientat spre creșterea internațională pentru a-și menține expansiunea. Compania s-a deschis în Canada în 2021 și a devenit din ce în ce mai agresivă peste Atlantic în locuri precum Marea Britanie.

"Presiunea este să continuăm să creștem," a spus Jim Bitticks, Președintele Dave's Hot Chicken. "Așa că privim dezvoltarea internațională ca vehiculul nostru cheie de creștere pentru viitor."

Multe branduri mari se descurcă mai bine pe plan internațional în prezent decât în SUA. Companii precum McDonald's, Starbucks, Taco Bell, KFC, Pizza Hut și altele generează vânzări mai puternice la nivel internațional decât în SUA.

  1. Companiile petrec mult timp cercetând condițiile de afaceri, legile, mărcile comerciale și alte aspecte într-o nouă piață internațională
  2. Companiile petrec timp cu lanțul de aprovizionare
  3. Acestea depun mult efort pentru a-și verifica partenerii internaționali de operare

Brinker International, proprietarul Chili's, are o "viziune oportunistă" asupra expansiunii internaționale, în mare parte prin găsirea partenerilor potriviți și extinderea în piețele unde operează aceștia. "Putem fi foarte selectivi", a declarat David Weston, VP de dezvoltare internațională și globală pentru Brinker.

Cerințe pentru parteneriExperiență în domeniul alimentar
Istoric necesarConsistență operațională și excelență
Factori de evaluareViabilitatea brandului pe piață
InfrastructurăLanț de aprovizionare pregătit
ResurseForță de muncă disponibilă

Aceasta include și asigurarea că un brand poate fi tradus într-o piață internațională. Unii operatori vor dori să facă modificări brandului sau prea multe schimbări în meniu. "Când cumperi un Chili's sau un TGI Fridays, cumperi un brand", a spus Weston. "Deci brandul trebuie să fie traductibil, și este datoria noastră să ne dăm seama de asta."

Apoi sunt probleme cu meniul. Multe companii de restaurante oferă flexibilitate operatorilor locali pentru a adapta cel puțin o parte din meniu gusturilor locale, unele mai mult decât altele. KFC, al treilea cel mai mare brand internațional după vânzări, arată adesea foarte diferit față de omologii săi interni. Locațiile sale din Spania vând sandvișuri și gustări cu brânză cu Monchitos, o gustare din orez expandat populară în țară. Sandvișurile au o chiflă violet, asemenea mascotei monster violet a gustării.

Wendy'sRegulă 80-20 (80% bază, 20% local)
Dairy QueenAnaliză bazată pe categorii de produse

Dairy Queen nu urmează neapărat regula 80-20, ci își analizează meniul bazat pe categorii de produse. Produsele sale Blizzard pot permite multă flexibilitate în anumite piețe, operatorii adaptând aromele gusturilor locale. "Vei avea Blizzard-ul Oreo ca cel mai bine vândut produs în aproape fiecare piață, și asta este de așteptat", a spus Greg Kirian, VP de marketing global pentru lanțul cu sediul în Minneapolis.

Jonathan Maze, Redactor-șef Restaurant Business, este un jurnalist cu experiență îndelungată în industrie care scrie despre finanțe în restaurante, fuziuni și achiziții și economie, cu un focus particular pe restaurantele cu servire rapidă.

Vezi Toate Articolele Acestui Autor

← Înapoi la pagina principală